torsdag 30. juni 2011

Cafè Babàlu, Skólavörðustígur 22a

En anbefaling
Foto: A-LS

Etter å ha svevd oppe i det blå i noen timer, entra flybussen; som venter direkte utenfor inngangen/utgangen på Keflavik, og labba de noen og hundre meterne fra nærmeste hotell til krypinnet mitt, fikk jeg alt på plass i hyller og skuffer. Deretter tok jeg Mr. Olympus med meg og vandret gatelangs resten av dagen. Cafè Babalu, i Skólavörðustígur 22a i Reykjavik; veien som går direkte opp til Hallgrimskjerka, er et "must see"...
Alle foto copyright Anne-Lise Stangenes


Cafe Babalu
Foto: Anne-Lise Stangenes


Ikke mer enn at du ser kafeen fra utsiden, så forstår du at dette må være noe helt spesielt. Veggene, så oransje at det nærmest skjærer i øya i solskinnet, og reklamen for åpningstider og hva de kan tilby, på den ene veggen. Åpent fra 11 - 11, enkelt og greit å huske. 12 timers arbeidsdag er ikke noe unntak fra regelen her på Island, snarere tvert imot...Åpent 11 a.m. til 11 p.m.
Foto: Anne-Lise Stangenes
På skrå bør det helst være
Foto: Anne-Lise Stangenes
Inngangspartiet til Babalu
Foto: Anne-Lise Stangenes
Du tar et skritt innenfor, og møter masser av krimskrams og rare greier. Trappa opp til 2 etg. har små blomster malt på, som du forøvrig kan kjenne igjen på bordene ute på terrassen også. Eieren; Glenn Barkan fra New York, som forøvrig flyttet til Island for å gifte seg, svirrer omkring og vet ikke hva godt han kan gjøre for deg. Da jeg bestilte en dobbel macchiato, og hans usvikelige servitrise, som må ha jobba der i en årrekke, kommer og gir meg en Zwiss mocca, blir jeg selvfølgelig noe forvirra, men naiv som jeg er, tror jeg at det ikke var mulig å lage macchiatoen. Når så Glenn kommer ut på takterrassen noe senere, med den doble, noe forvirra over at jeg allerede har et kaffeglass der, smiler han bare og rister på hodet når jeg gir ham mine grunner for å ha den stående ;-) Det er ikke bare, bare når jeg bare smilte og nikka da jeg tok imot feil kaffe! ;-) Jeg tilbyr meg å betale for at herr Barkan nå må lage en ny Swiss til kunden, som dessverre må vente enda litt til på sin, men det vil han ikke høre snakk om. Han bare smiler bredt, tar macchiatoen med seg inn igjen, og lager en ny en til kunden.. Ja, ja... Det sier litt om servicen. Det er liksom aldri din feil...

På Babalu kan du, i tillegg til kaffe, te, brus, juice osv. også få kjøpt ordentlig homemade cookies, og crepes; pannekaker med ulikt fyll. Hjemmelaget er det, og hjemmelaget smaker det også; enten du sitter i det hjemmekoselige sofahjørnet, fullt av bøker og vaklevorne bord, eller om du velger å sitte i "avdelinga" blant "kjøkkenbord" og stoler fra det som må være -70-tallet. Prisene er rimelige, tatt i betraktning av at den islandske økonomien ellers er skakk-kjørt etter konkursen i 2008. Her kan du få både vått og tørt til rundt seksti kroner.


Et smil er en del av servicen
Foto: Anne-Lise Stangenes


Mye å hvile øynene på. Her fra "kjøkkenavdelingen".
Foto: Gry F. Molland (mars 2011)


Overalt er det noe å se på! Flere bordplater er dekket av avtagbare glassplater, og dersom du ikke har noe spesielt fore, kan du sitte og lese beskjeder som legges inn fra besøkende til andre besøkende, kikke på innlagte postkort sendt til eieren av kafeen fra rundt omkring i verden, eller lese gamle avisutklipp på flere språk. En stor samling Flintstone-figurer og rekvisitter står strategisk plassert i "kjøkkenavdelingen", og overalt henger det krims-krams. Øyet blir ikke ferdig med å ta inn alle inntrykkene bare ved et eneste besøk her!

Kafeen sies å være en "gay-kafe", men jeg merker ikke noe til det. Vel, skal eieren være gift med en mann fra Island, men av klientellet forøvrig er det ikke mulig å lese hvorvidt noen er "gay" eller ikke. Her er kunstnere, eldre, yngre, barn, familier og forelskede par; som kan se ut til å være på sin første date, til tross for at de begge har nådd middagshøyden, enslige og par. Hjemmekoselig som det er, alle er velkomne her.

Kjekt er det også at stedet har fri Wi-Fi (Internett). Du kan logge deg inn via din reisbare, eller mobilen, oppdatere status på Facebook, lese aviser, eller hva du enn måtte ønske å gjøre på nettet, og mange gjør det! Ikke noe land i verden har så mange nettbrukere som Island. Ikke noe annet land i verden har så mange brukere av Facebook heller.

Det er også "live-musikk" her med jevne mellomrom, og uten å ha mer erfaring fra det enn at det sies å være mer i sjangeren "new age", kan jeg godt tenke meg å få med den opplevelsen engang.

Terrassen er også et skue for seg. Her mikses det grønne og rosa med det gule og blå, og overalt ses blomster i krukker. Et deilig sted for en solfylt sommerdag, en vindfull dag ellers i året, eller når du ønsker deg det lille ekstra. Været er ingen hindring. Du må bare kle deg!Kaffe på terrassen
Foto: Anne-Lise Stangenes
Blomstermønsteret på bordene tas igjen fra trappene til 2. etg.
Foto: Anne-Lise Stangenes
Detalj fra terrassen
Foto: Anne-Lise Stangenes
Sommerlig
Foto: Anne-Lise Stangenes
På tide å gå videre, eller kjøpe en til...
Foto: Anne-Lise Stangenes


KLIKK for å se mer fra Babàlu, en gråværsdag en måned senere


11 kommentarer:

 1. Ja, det ser ut som du har det som plommå i egget på Island Anne-Lise. Gleder meg te og følga deg videre i løpet av dei 6 ukene du ska vær der borte.

  SvarSlett
 2. Husker godt den gaten Anne. Vi var inne i en bakgård h.side med mye tagging, mye gult på huset. Tok endel bilder der. Kos deg videre.

  SvarSlett
 3. Oj, glemte ditt hele navn Anne-Lise, beklager.

  SvarSlett
 4. :-) Det er helt sikkert, Christine! :-) Koselig at du følger med videre denne sommeren! Velkommen innom når du har lyst og anledning! :-) Takk for besøket!

  Ja, mye kjekt å se på i denne gata! Det gule huset er et must å fotografere! Masse blomster bakenfor nå, og ja - MASSE tagging! Lurer på om det skal få stå eller om det skal rives for nybygging? Er jo utrolig tøft slik det står nå, selv om nok noen synes det motsatte! :-) Tenkte meg nok at du hadde vært der! :-) Takk for kommentar! Artig når du kjenner deg igjen, eller om og når du evt. kan tipse meg om noe! :-) Var du innom Babalu?

  SvarSlett
 5. Nei var ikke innom der Anne-Lise.
  Har mnage bilder fra den bakgården og Anne og jeg tok bilder av hverandre der:) Skulle vært flere slike hus. Synd hvis det rives. Operahuset med alle speilingene i glasset var også et yndet motivvalg når vi var der.

  SvarSlett
 6. Herlig!! Husker godt den kafeen der ja, og den er uten tvil et "must See" !!

  Masse fine bilder og et herlig glis!! ;)

  KLem

  SvarSlett
 7. Du skriver så bra i bloggen din her, og dette innlegget fra denne særprega kafeen var en fryd både å lese om, og å sjå bilder frå; artige nærbilder av ulike detaljer. Der skal eg innom når eg ei gong (forhåpentlegvis) reiser til Island. Kos deg i bøtter og spann, videre, Anne-Lise :)
  Mvh Inger Anne

  SvarSlett
 8. Fin fin reisedokumentar :) LIKER
  De siste bildene er jo knalle i farger og komposisjoner :)
  Ha en super dag Anne-Lise
  mvh
  Håvard

  SvarSlett
 9. Artig med det gule huset og all tagginga, Anne! Kan tenke meg du og Anne hadde det moro i bakgården der, ja! Finnes mange slike steder her; det gjelder bare å våge seg inn gjennom portene, så finner man mye "rart"! Harpa åpna vel i mai, tror jeg det var, så det er helt nytt. Var dere inne også? Var der nede ved midnatt i går, men da var det of course, stengt. Mange spennende variasjoner over former der! :-)

  Ja, absolutt et "must see" når man er her, Gry! Ja, ikke sant vel at gliset er herlig? ;-) Koser meg glugg ihjel!!! Gode tanker

  Tusen takk, Inger Anne! Ja, det er et ganske så spesielt sted dette her. Har ikke sett noe lignende her, men nå har jeg ikke vært innom alle kaffehusene heller. De finnes "på hvert gatehjørne"; ofte litt sånn skjult bak lite synlige fasader. Må bare ha øynene med seg. Andre igjen er godt synlige, med reklameplakater og navn på veggen utenfor. Håper også du får reist hit en gang, så lenge du så gjerne vil, Inger Anne! :-)

  Tusen takk for det, Håvard! De siste bildene er gjennomtenkte... ;-))) *ler* En blanding av hummer og kanari! :-) Passer greit til et slikt sted! :-)

  SvarSlett
 10. Jeg lengter sånn tilbake til Island når jeg ser bildene dine her Anne Lise. Og som Anne skriver så ble så absolutt dette stedet til inspriasjon og fotografering. Synd vi ikke gikk inn, vi gikk tydeligvis glipp av noe. Vi hadde det moro på utsiden da ihvertfall. De 5 siste bildene er jo helt konge, knallbra :D

  SvarSlett
 11. AHA! Jeg trodde det var det gule huset noe lenger nede i gata dere fotograferte jeg? Det som du kunne gå rundt, med masse tagging på, og villblomster i bakgården? Vel, åkke som - både det gule nede i gata og dette er vel verdt å fotograferes! :-) Ja, synd dere ikke gikk inn, Anne, men neste gang kanskje? :-) Tusen takk for at du var innom! :-)

  SvarSlett