lørdag 12. mars 2011

Islandshesten


"Ser du meg nå"?
Foto: Anne-Lise Stangenes


De første islandshestene ble bragt til sagaøya i årene 874 - 935 av norske vikinger fra Vestlandet, og fra 1882 har det vært totalforbud, ved lov, å importere hester til Island. Hesterasen har av den grunn vært helt renraset på øya i mer enn 800 år, og det finnes ingen andre hesteraser i landet...

Hesterasen er svært hardfør, noe som gjør at den trives godt på Island. Den tykke vinterpelsen gjør at hestene kan gå ute hele året, og vinterstid ser du dem gjerne stå tett sammen i klynger. Er du i tvil om hvilken vei vinden kommer fra, er det bare å sjekke ut hvilken vei islandshesten står. Bakenden er nemlig så godt som alltid vendt mot vinden... På grunn av at islandshesten er helt renraset, finnes visse regler for hester som brukes i konkurranser utenlands. Dersom en hest bringes ut av landet, f.eks. for at den skal delta i en konkurranse, kommer den ikke tilbake til Island, men må selges i utlandet. Dette for at hesten ikke skal bringe med seg mulige sykdommer som kan smitte andre hester på øya der nordvest. Heller ikke utstyr brukt på hester utenlands kan bringes med tilbake; grimer, børster osv. Andre gjenstander igjen, må desinfiseres av myndighetene før de tas inn igjen i landet.Foto: Anne-Lise Stangenes


Islandshestenes utseende har likevel endret seg noe gjennom tusen år. De kalde og våte vintrene har ført til at beina og halsen har blitt kortere, pelsen lengre, og at de har utviklet en svært god fordøyelse. Dette har ført til at islandshestene har en tendens til å bli ganske tykke på sommeren, for å ha noe å tære på i vintermånedene. I dag blir likevel hestene matet vinterstid, for bedre overlevelse.

Det sies at islandshesten har flere hundre fargevarianter, og at det på Island er flere hester enn det er mennesker. Sistnevnte kan jeg ikke gå god for...Foto: Anne-Lise StangenesAlle islandshester har eiere, selv om det kanskje ikke ser slik ut der de galopperer omkring over milelange sletter i månedsvis, uten å være innom en stall.Foto: Anne-Lise Stangenes
Foruten skritt, trav og galopp, er tølt denne hestens særkjenne. Tølt karakteriseres ved at hestene vekselsvis bruker venstre forbein og venstre bakbein, og deretter vekselsvis høyre bakbein og høyre forbein. En svært behagelig gangart for ridning, sies det, i alle fall dersom du klarer å låse fast lårmusklene... ;-)

Foto: Anne-Lise Stangenes

13 kommentarer:

 1. Stilige bilder du har tatt av islandshestene :-)

  SvarSlett
 2. Vakker serie. Falt ekstra for V2.
  Flott Anne-Lise
  mvh
  Håvard

  SvarSlett
 3. Flotte bilder av hesten. Synes du får frem stemningen godt. Alle bildene er fine, men det siste synes jeg forteller en historie og blir min favoritt.

  SvarSlett
 4. Flotte bilder, Annelise. Likte aller best det midterste. Men alle var fine!

  SvarSlett
 5. Hertelig takk! :-) Drømmen er jo å få fotografert islandshester som kommer løpende i flokk, eller to som hopper og spretter sammen i yr glede. Disse hadde tydeligvis fått fòr for ikke så veldig lenge siden. Hesten med grima i fargene til det islandske flagget, var sannsynligvis en slags "leder" ift. når eierne skulle få tak i hesteflokken. Den var nemlig svært opptatt av mennesker, og ville nok mest av alt ha klatra inn i bilen vår og vært med oss "hjem". Den fulgte nemlig etter oss da vi skulle kjøre videre, helt ut til veien. For å unngå at hestene løper ut på veien, var der laget en ... (søren hva kalles det) sånn der sprinkelgreie i bakken, og den våget ikke hestene seg over, men det var ikke noe gjerde der, så den fungerte tydeligvis veldig effektivt.

  Hver sin smak ift. favorittbilder ser jeg, og det er slik det skal være. Nedre bilde har absolutt sin historie, ja, mens de andre har annet innhold og også sin på sin måte. Kjekt å se fotografier ulikt ift hvem vi er. :-)

  SvarSlett
 6. Ferist er ordet jeg ikke fant, ja! Hjertelig takk, anonym! ;-)

  SvarSlett
 7. Herlige bilder! Liker best v2!

  SvarSlett
 8. Dette gleder jeg meg stort til når jeg drar opp der i juni. Takk for info Anne-Lise.
  Veldig fine bilder med alle disse fargevariajonene.

  SvarSlett
 9. Flott komponert bilde av denne flotte hesterasen.

  Husker i fjor under vulkanutbruddet, så syns eg så synd i dei hestane som vart ståande ute med aske til knea og i askegjørme..................
  Så spennande med dine reiser til denne sagaøya:)

  Mvh Inger Anne

  SvarSlett
 10. Det jeg fikk vite når jeg var på Island var at hestene faktisk står inne i stall vinterstid. kansje ikke overalt, men i de stallene som var i reykjavik. men det er jo en stor opplevelse på Island med hestene, og ikke minst se hvordan de blir brukt der i forhold til Norge. alle de mytene i norge er skremmendes, f,eks. "Islandshester på Island bruker ikke sko, så koffer skal de i Norge gjøre det" men alle hester jeg så på island hadde sko på seg. det er utrolig for et terreng disse hestene må klare seg i, når man rider på tur. men muskler, det har de! flott side, kan virkeli si meg ening i at det er så utrolig fantastisk å se alle hestene, og det er faktisk flere hester enn ka det er innbyggere stort sett så eier hver innbygger to hester. ¨mens noen eier 100 vis av dem.

  SvarSlett