onsdag 1. juli 2015

Hagebåndfly Noctua pronuba (Linnaeus, 1758)

"Hagebåndfly"
Foto: Anne-Lise Stangenes

 
Det er utrolig mye vakkert å se nå når sommervarmen virkelig er over oss, og en er så heldig å ha ei sommereng å ligge på maven i, eller en hage som summer av liv. Noen insekter ser rett og slett litt søtsnodige ut også...


Foto: Anne-Lise Stangenes
For et par kvelder siden fikk jeg beskjed om å skynde meg ned i hagen, for der var det et kjempestort insekt. På med 50mm makroen, snuble seg ned trappa, og der var den!Etter hjelp på Facebook fra "sommerfugleksperten" Brit, fikk jeg artsbestemt den også (flott med gode, naturinteresserte fotovenner :-) Tusen takk, Brit!); og det viser seg å være en vanlig båndfly; nemlig en hagebåndfly.

Etter å ha lest om arten på nettet vet jeg at det er en nattflyver som våkner til liv om kvelden og natten; søker mot lyset selvfølgelig. Hagebåndflyen er en sommerfuglart med et vingespenn på omlag 48 - 61 cm (artsdatabanken). Larven lever i hager og på dyrket mark, og finnes over hele landet i Norge - men er minst vanlig på fjellet.

Det var skikkelig moro å fotografere den fra ulike vinkler. Med de kulerunde, store øynene som stikker godt ut av hodet, og den pjuskete "hjelmen" på hodet, de hårete og stripete beina, og de vakre jordfargene, ble jeg meget fascinert... Et flott eksemplar av arten! 

2 kommentarer: