onsdag 25. juli 2018

Sliten svalestjert

Svalestjertens mønstre er lett gjenkjennelige; store kontraster mellom det mørke og det gule, og med en kraftig oransjerød ring ved bakhjørnet av bakvingen. Sommerfuglen har også en tydelig "hale" - som ses godt på dette bildet, og som sannsynligvis er opphavet til navnet.Svalestjerten (Papilio machaon), som kan ha et vingespenn på 72 - 90 mm, er en av de største og vakreste sommerfuglene i Norge. Jeg har lenge håpet på et besøk av den på sommerfuglbusken i hagen, og i dag kom den, endelig! 

Svalestjerten er særlig utbredt sør i landet; Østlandet - Rogaland, men den er også observert lenger nord. Da kun sporadisk, og ofte med mange års mellomrom. 

Den er også vanlig i hele Sverige og Finland, og i tempererte strøk både i Europa, Nord-Amerika, Nord-Afrika og Asia. I Danmark er den imidlertid nærmest forsvunnet. Fargen på vingenes overflate er kraftigere gul enn på undersiden, men utover det er selve mønsteret ganske likt. På dette fotografiet kan du tydelig se at vingene på venstre side er "så slitne" at selv den venstre rødoransje flekken er slitt av. Du kan også se at den blå fargen som vanligvis ses på det sorte båndet langs vingekanten på oversiden, er slitt bort. 

Svalestjertens kropp er ganske hårete.
Bakdelen består for det meste av dens indre organer. 
Flygetiden til svalestjerten er fra mai - primo juli, noe som kan være forklaringen på de slitne vingene til besøket i min hage. Det kan likevel være mulig å se svalestjert også i august, men da er det gjerne 2 generasjon du ser. 


Svalestjerten liker seg godt langs bekker og elver, ved innsjøer og myrer, og den flyr også ved enger og annen blomsterrik mark. Ofte kan den fly langt utenfor sitt eget habitat siden den er en så dyktig flyger. 

Her hos meg var det altså sommerfuglplanten og dens nektar som fristet den til å lande. Tilfeldigvis kikket jeg ut av vinduet og mot planten for å se om det skjedde noe der ute akkurat da den kom, og da var det bare å hive seg ut med Mr. Olympus. Heldige meg som fikk noen minutter sammen med denne vakre sommerfuglen! 

1 kommentar:

  1. Fantastisk flotte bilder og masse lærerik tekst ❤ Takk! ❤
    Og ja -en veldig vakker sommerfugl 🦋

    SvarSlett