søndag 14. august 2016

Fotomuseet / Ljósmyndasafn i Reykjavik

Ljósmyndasafn ligger i øverste etasje downtown i Reykjavik. 
Foto: Anne-Lise Stangenes

Når jeg er på Island, forsøker jeg alltid å få tid til å gå innom flere av de ulike galleriene, museene og de mange nisjebutikkene med ulik kunst. Fotomuseet i Reykjavik er som oftest alltid inspirerende, og ofte fortelles historier gjennom fotoutstillingene; så også denne gang. 

Jeg kan selvfølgelig ikke avfotografere andres arbeid, og derfor forsøker jeg å skape min egen vri på det jeg opplever når jeg er der.


Alle foto: Anne-Lise StangenesFra "hallen"
Foto: Anne-Lise Stangenes
Info om både utstiller og utstilling er det første du ser til høyre når du går inn i lokalet
Foto: Anne-Lise StangenesFoto: Anne-Lise Stangenes

Hovedutstiller frem til 11. september er Porvaldur Örn Kristmundsson, med fotografier fra områdene i vestfjordene; Isafjardardjup. Området er et av de minst bebodde på sagaøya, få turister reiser dit, og det er også et av de eldste på Island ift. gårdsdrift. Utstillingen viser gårdsfolk og fraflytta gårder i det nordvestre landskapet. Et svært værhardt område hovr livet har vært krevende og vanskelig på mange måter. Det er ingen hemmelighet at yngre generasjoner ønsker et enklere, mer urbant liv, og det er også årsaken til at befolkningen i Reykjavik øker år for år. Områder som Isafjardardjup tømmes for folk når de eldre forlater sitt jordiske liv, og gårdene blir stående som tomme skjelett. Likevel forteller de sine historier... 

Utstillerens webside


Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

Det er også tre andre utstillinger gående nå. Den ene finner du ved trappene. Her vises noen av museets egne historiske bilder av mennesker i alle aldre og yrkesgrupper. Alle i sort-hvitt. En interessant runde; enten du velger trappene på vei opp eller ned fra museet, så er det en rik opplevelse.
Foto: Anne-Lise StangenesI "hallen" før du går inn i det store utstillingsområdet, kan du for øyeblikket se fotografiene til  Charlotta María Hauksdóttir; Outlook. Gjennom en gitt periode jobbet hun med den foranderligheten som viste seg med kun en seng, et vindu og deler av en vegg som motiv. Veldig spennende!

Utstillerens webside
Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes
I "the black box"; det sorte rommet innerst i det store utstillingslokalet til hovedutstilleren finner du en digital utstilling. Her kan du sette deg ned og forsvinne inn i bildevisningen på veggen. Akkurat nå er det Valdimar Thorlacius sin utstilling An Island in Ölfus som vises. Valdimar har fotografert sitt hjemsted Hveragerði; et område med svært stor geotermisk aktivitet. Her kan du plutselig våkne opp av at kokende vann syder opp fra stuegulvet der du bor, nesten uten forvarsel. Hveragerði er kjent for de mange drivhusene, og for sitt fargerike landskap.Foto: Anne-Lise Stangenes

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar