søndag 3. juli 2011

Et livsverk i gjenbruk

Laugarnestangi 65 - et fargerikt sted

Det er umulig å ikke legge merke til det merkverdige stedet; Laugarnestangi 65. På lang avstand kan du se noen snodige kreaturer, former og farger. Det vil si farger? Det går mye i det rustne, slitne, og vindblåste, og det ser du bare mer og mer av dess nærmere du kommer. Er det et slags galleri dette her? Et museum av noe slag? Eller er det rett og slett en kunstner som har gått helt amok...?

Alle foto copyright Anne-Lise Stangenes

Alle bildene blir større om du klikker på dem!Jeg hadde tidligere hørt om dette stedet, uten å ha vært der. Jeg visste at det lå et sted mellom selve sentrum av Reykjavik og havna der du kan ta ferje over til øya Viðey, som er den største øya i Kollafjörður bukta. Det er forresten på den øya "The Imagine Peace Tower" finnes; et laserlys til minne om John Lennon, fra hans kone Yoko Ono. Symbolikken i dette minnesmerke er klart; menneskenes ønske om fred på jord. Den lyser fra 9. oktober til og med 8. desember (datoen for da John Lennon ble skutt), og lyset når ca. 4000 m opp i luften. Vel, det var en digresjon... Over til dette fargerike og spennende stedet igjen!

Noe av det første du ser når du vandrer inn den gruslagte veien, er en staut og stor viking klar til tokt. Hele skulpturen er laget av ulike skrapdeler som i dag er oransje av rust.

En viking klar for plyndringstokt.
Til høyre for denne står den noe mer fargerike "det altseende øyet", som jeg velger å kalle den. Også denne laget av ulike deler du kan finne på en skraphaug.

Et altseende øye?


Ved siden av disse to, noen masker og noe kjetting og noe, på en staur... Ikke vet jeg helt hva dette skal symbolisere, men sola ser jeg i alle fall... ;-)

Ja, her kan det tolkes i vilden sky...


Borte ved kanten mot havet står et trekors full av nagler...
Naturlig å tenke korsfestelse, eller ofring -
men den bøtta - hva med den?
Til å samle opp blodet i, kanskje?
Selve huset er i tre etasjer. Både vegger og tak er dekorert med masker fra fremmede land, rustne duppedingser, et par paraboler - som gjerne fungerer, hva vet vel jeg? På den ene kortveggen er døra dekket av et speil som gjør deg dobbelt så tjukk som det du virkelig er. Kanskje står det en person på baksiden og kikker ut, mens han krøller seg av latter over hvordan du står og vrir og vender på deg, mens du beundrer din plutselige økning av minst 30 kilo?
Står det noen bak den døra og ler? ;-) Plutselig 30 kg opp!
Jeg gikk veien om forsiden av huset; ned ei trapp og mot en terrasse der mange kuler av ulike sorter, sammen med båtbøyer er plassert på  stenger. Jeg tenker "solsystemet" når jeg får øye på det, men gudane må vite hva det egentlig er?

Fremsiden mot havet.


Ut av huset et par slanger som det kommer vann ut av. Det bobler i vannet. Kan det være en hot tub, tro? Heller ikke dette finner jeg svar på, siden det ikke er noen som kommer ut av huset som jeg kan spørre.

Litt usikker på om jeg våger meg direkte rundt hele huset, eller om jeg skal ta veien videre opp gjennom krattet, velger jeg til slutt det første. Dette merksnodige stedet fascinerer meg! Hva i all verden kan dette egentlig være? Det synes ganske tydelig at skulpturer og alt dette merkelige er preget av gjenbruk. Noen vil kanskje kalle det søppel, og kanskje er ikke dette særlig populært blant beboerne i byen? Eller kanskje er det nettopp det det er? Her er ingen skilting inn. Ingenting som tyder på at dette er et sted som man med rette kan besøke. Kanskje jeg rett og slett har beveget meg inn på privat område?
Her bør jeg hvertfall ikke gå inn... ;-)En stor ravn på taket, laget av det som ser ut som ulike deler fra tv-antenner.
Kanskje kan personen/e bak dette stedet ha en avtale gående med opphuggingsstedet borte ved havna der cruisebåtene legger til? Der er det i alle fall masse å ta av, som kan brukes på nytt - se bare:
Minner mistenkelig om deler i "solsystemet"?

Mye som kan gjenbrukes herfra
Vel, noe av det første jeg gjør når jeg etter flere timer kommer tilbake til krypinnet mitt, er å begynne å saumfare nettet for å finne ut av dette stedet. Det tar ikke lange tida før jeg kommer over de første sporene. Det viser seg nemlig at dette er huset til forfatter, regissør og filmskaperen Hrafn Gunnleiksson; kjent som mannen bak bl.a. trilogien av vikingfilmene "Ravnen flyr" (1984), "Ravnens skygge" (1988), og "Den hvite viking" (1992). Jeg finner mye informasjon om denne mannen, når jeg først har funnet ut hvem han er, både i Wikipedia, og på Gunnleikssons egen side; "Vikingfilms". Der inne finner jeg hele historien bak både huset og stedet, som omtales som "Ravnens rike", og som er multikunstnerens livsverk.

Plutselig føler jeg litt på det. Der labba jeg omkring på privat manns eiendom, og ikke på hvilken som helst manns eiendom heller, men på en virkelig kjent persons eiendom... HJELP, jeg kunne jo ha blitt kjeppjagd om han hadde oppdaget meg. Det sto nemlig en bil parkert i selve "bakgården". Samtidig ser jeg at det kanskje ikke ville blitt sånn. Jeg så nemlig en lyshåret mann inne bak et vindu da jeg rundet husets framside... Kanskje det er slik at han liker menneskers nysgjerrige blikk på livsverket sitt? Hm... Synd han ikke kom ut og hilste på, igrunn, for det kunne jo vært utrolig interessant!


PS: I alle fall ville det vært interessant for ham, for da jeg var der hadde jeg ikke den fjerneste anelse om hvem stedet tilhørte... Han kunne jo virkelig ha fått seg en god latter av uvitenheten min! ;-)Forresten; han har ikke så aller verst utsikt til hovedstaden fra sitt gjenbruksparadis:


Utsikten mot Reykjavik fra Laugarnestangi


7 kommentarer:

 1. Oiiij, så kult sted da, dette må ha vært en artig opplevelse, og stilige bilder du har tatt herfra. Tusen takk for at du deler. :)

  SvarSlett
 2. Det er en sann fornøyelse å bli med deg på tur og Tusen takk for at du deler dette med oss, Anne-Lise! God tur videre! Bamseklem fra BBB-)

  SvarSlett
 3. Ja, dette var en artig opplevelse, Anne! Må jo bare spres videre slikt noe :-) Tusen takk!

  Tusen takk for det, skjønna! Moro at du synes det er en fornøyelse "å være med på tur"! Skal se om jeg kommer over noe mer etterhvert... ;-) Kan aldri vite! :-) Kos deg i varmen med en bamseklem i retur

  SvarSlett
 4. Det var ett kjemekult bilde altså,ikke dumt med gjenbruk nei-klem fra mamsen.

  SvarSlett
 5. Kult!! Fantasi beriker livet, i alt man ser og gjør og tolker og hører og.. :)

  Kos deg videre søstra mi! :)

  SvarSlett
 6. Heller mot "gal kunstner som har gått amok"... her bobler det over.
  Så gøy å se bilder fra dette kreativitetsreiret.
  Kos deg videre på turen, gleder meg til flere bilder :-)

  SvarSlett
 7. Gjenbruk er det mye av her; også innen klær. Finnes masser av "second hand" butikker, og nede ved havna er det et Flea market også. Har ikke vært der enda, men har i alle fall funnet ut hvor det er. Blir nok til at jeg må ned der og kikke en lørdag når det er åpent. :-)

  Tusen takk for det, mamma! :-)

  Ja, ikke sant vel, Gry!? :-) Fantasi gjør mye for innholdet i livet!

  He, he, he... Ja, det var svært mye å se der, Tove, men våget meg ikke lenger inntil terrassen for eksempel, siden jeg så at det var en person inne i selve huset. Ikke for det, hadde jeg gjort det, ville han kanskje kommet ut så vi kunne tatt en prat. Kunne vært veldig interessant, men joda... Her koses det! :-) Tusen takk! Velkommen er du til å se mer etterhvert! Blir ikke kun naturfotos fra meg, men også hverdagslige opplevelser av ymse slag.

  SvarSlett