torsdag 14. juli 2011

Flatey - mitt førsteinntrykk

Få hus, få mennesker, og mange fugler kjennetegner Flatey av 2011.Flatey betyr flat øy, enkelt og greit. Øya ligger ca. to timer med ferja Baldur nordover fra Stykkisholmur, er ca. 2 km lang og 1 km bred, og bygningene som ses på øya viser hvilke optimistiske tanker som må ha preget de som bodde der rundt 1900-tallet.  Selv Hanseaterne hadde en gang en handelsbase ift. fiske på øya. Av helårsbodde mennesker i dag, er kun de to gårdene bebodde, men de to bøndene snakker visstnok ikke sammen...

Alle foto Copyright Anne-Lise Stangenes

Jeg var, som vanlig, klar med Mr. Olympus, og sammen gikk vi i land. Resepsjonisten fra Hotel Flatey sto klar med sin vesle, hvite varebil, for å ta imot bagasjen og kjøre den til hotellet. Mitt kamerautstyr i egen sekk, ga jeg imidlertid ikke fra meg... ;-) Det var også en traktor med henger der, for å ta imot bagasjen fra andre gjester som skulle bo i gjestehuset, eller som skulle til campingen. Flere biler er det knapt på denne øya, og hva skal de egentlig med det? Det er bare en vei..., men "bensinstasjon" har de likevel (se bildet lenger nede).

Som vanlig var ikke Mr. O og jeg de raskeste til å labbe til hotellet! Vi havnet ganske raskt sist blant de som gikk i land, og det passet oss utmerket! Så kunne vi traske i vårt fototempo, allerede i motivmodus, og suge til oss våre første inntrykk av øya, og FOR et magisk sted! Jøsses! Dette var virkelig noe for seg! En annen verden..., og "der ingen skulle tru at nokon kunne bu"!

Duvende gress, blomster, sauer, eldre bygninger, traktorer som hadde sett bedre dager, masse terner..., som selvfølgelig gikk til angrep, og en utsikt maaange mil avsted med hav imellom. Herlig og frisk vind, naturlyder, lukten av ren natur, fugleskrik og kvitring, få bygninger, få mennesker...

Vel innom hotellet for å sjekke inn, og så ut igjen. Tok en tur på nordsiden av øya, men der fikk vi virkelig erfare, Mr. O og jeg, de mange tusen ternenes forsvar av sine reder, for angrepene var mange og kraftige... Jeg må innrømme at jeg snudde etter diverse fall fordi jeg mista balansen av å forsøke å se hvor alle ternene kom fra... ;-) Sikkert litt av et syn! He, he, he... Teleobjektivet til Mr. O er dog et godt redskap for å unngå skarpe, røde nebb i huet... ;-)

Satte meg til på en gammel og morken trebenk, og forsvant helt inn i Flateys sjel... Med ett kom det noen sommerbeboere, og de tilbød meg et glass vin, og så prata vi ei stund, på skandinavisk... Det viste seg at disse var de siste som hadde fått mulighet til å kjøpe sommerhus på Flatey. Etter at de kjøpte, ble alt fredet, og nå er det kun mulig å overdra husene innen familiene som allerede eier dem.

Spiste lam til middag på hotellet, og ei herlig sjokoladekake med et lite snev av chili; som var selve bedriftshemmeligheten, fikk jeg vite... ;-) NÅ er det ikke så veldig hemmelig lenger!

Deretter bar det ut igjen, og utover mot midnatt ble lyset mykere. På fotografiene under har jeg gjort et tappert forsøk i utvelgelsen av bilder med noen av mine første inntrykk av Flatey - en utfordring å velge...:


Hvert bilde er klikkbart for større versjon:Videosnutt av kirkens interiør:


Livet må ha vært hardt for nyfødte og barn på øya...
Ti over tolv, og sola er på vei ned...


5 kommentarer:

 1. Dette er bare så utrolig artig å se. Ja, hvor forskjellig vi har sett motiver på øya. Nå har jo ikke du sett bildene mine derfra da utenom lundefuglene og havhestene. Men jeg tok andre bilder også, og de kommer kanskje i bloggen etterhvert. Dette blogginnlegget ditt ble en ny hyggelig og super tur i flotte bilder på Flatey for meg, ønsker meg tilbake hit igjen faktisk, og kunne som du, tenkt meg å overnattet. :-))) Tusen takk for hyggelig tur i herlige bilder :)

  SvarSlett
 2. Nå vet du hva du så, Anne, og da kan jeg tenke meg du har det moro med å se mitt første inntrykk av øya! Dette er selvfølgelig bare et lite utvalg av bilder fra første dag og kveld, så når man må velge ut... Men det er utrolig spennende å se hvor ulikt man legger vekt på det man ser omkring seg. Derfor er det jo også så utrolig gøy å ha vært på samme sted, enten sammen eller hver for seg, for uansett viser bildene forskjellige ting! :-) Det hadde vært utrolig gøy å se dine bilder, så forhåpentligvis legger du ut et innlegg med flere inntrykk fra øya, en gang du får tid og lyst til det! :-) Puffins fra Flatey har f.eks. ikke jeg i det hele tatt, for de så jeg kun på avstand; ved den naturlig skapte "lagunen" der det lå båter på motsatt side (nordover) fra selve hovedbebyggelsen, og da de var i sjøen. Men så har jeg andre fugler igjen enn dem da. Vel, kjempegøy at du er innom og ser hva jeg så, eller... Skal jeg være grei med Mr. O nå og si "hva vi så"? ;-) *ler* Tusen takk for kommentaren! Veldig, veldig koselig å dele på denne måten! PS: Hvor lenge var dere på Flatey? Mens dere ventet på ferja videre nordover?

  SvarSlett
 3. Hei igjen, ja det kommer bilder derfra hos meg også. Enten i bloggen, eller på Facebook. Du må jo si "VI", ikke jeg... hihihi Jeg kaller jo kameraet mitt for Nicky... *ler* Ja, kjempekos å dele denne måten, jeg storkoser meg over innleggene dine. Vi var bare fra formiddagen av til båten gikk kl 17 på ettermiddagen. Hadde lunsj på øya på hotellet :) Nå skal jeg ut på fotooppdrag, en konfirmant, så det blir kjekket. Kos deg masse Anne-Lise og God tur videre :)

  SvarSlett
 4. så moro å lese deres historie :-) tror jeg må også finne en navn til kamera mitt, kanskje canoline :-) I hvertfal er det mange flotte bilder både her og hos Anne !
  mange gode sommerhilsen til dere og deres partnere Mr.Olympus og Mr./Mrs. Nicky :-)
  sommerklem fra dirk

  SvarSlett
 5. Veldig moro å følge deg på turen. Og her på Flatey ser vi rester etter en mer blomstrende tid enn det de to helårsboende grinebiterne kan vise til... Du er så god til både å vise oss bilder og fortelle, det er så hyggelig å få være med på reisen via bloggen din. Sommerklem fra Tove:-)

  SvarSlett