tirsdag 19. februar 2013

Vår i anmarsj?

Medio februar - og to stk. stær på fòringa.
Foto: Anne-Lise Stangenes

 
Når stæren vender tilbake med sine lekende, lokkende, og hermende toner, er det ofte et tegn på at våren er i anmarsj, men er det virkelig vår alt nå...?


Foto: Anne-Lise StangenesDe siste dagers snøsmelting, kan nok tyde på en brytning mellom vinterlige blå og vårlige røde; en brytning med både vær-, og temperaturendringer - typisk for årstiden, men litt tidlig er det nok likevel.

Hva så med stæren?


Foto: Anne-Lise StangenesStæren, eller Sturnus vulgaris, kommer gjerne tilbake til Norge i mars; når bekkene sildrer og sevja stiger. De siste årene har vi likevel erfart at våren har kommet tidligere, så jo - det kan være mulig at stæren har trukket hitover nå. Det hender imidlertid at stær overvintrer i Norge; dersom vinteren ikke er fullt så hard, og at den finner mat nok. Stæren er nemlig "glad i" menneskelig selskap. Den holder seg ofte i nærheten av oss tobeinte, ved jordbruksområder og steder der den med enkelthet kan finne mat.

Vel, jeg kan ikke gi noe svar på om de to stærene vi har sett her på fòringa har kommet til landet nå, eller om de har overvintret, men morsomt er det å høre deres lokkende, morsomme og livlige lyder sammen med kvitringa fra våre øvrige, fjærkledde besøkende. Et vårlig tegn, et tegn om nytt liv, og et symbol på tiden som kommer - det kan jeg med sikkerhet si at stæren er...

Da blir den ikke nødvendigvis så voldsom lenger; kampen om føda... og enhver som lager egne meiseboller til de vingekledde og små - kan ta seg en velfortjent pause.


 

2 kommentarer:

  1. He,he tror ikke det er våren som kommer. Men disse er nok tidlig ute. Har observert noen hos oss også. Det er en vakker fugl da!
    Hilda

    SvarSlett
  2. Kjempe flott Anne-Lise, det kommer nok snart våren :-)
    hilsen dirk

    SvarSlett