fredag 16. august 2013

Kreativ Workshop med Ragne Kristine Sigmond

Modell: Alexander Dybing. Foto: Anne-Lise Stangenes


 

I regi av Arendal Fotoklubb deltok jeg, sammen med 17 andre, på en skikkelig kreativ og artig workshop med Ragne K. Sigmond lørdag 10. august. Ragne, som er et oppkomme av kunnskap både innen det tekniske og det kunstneriske innen fotografering, øste utav seg av ideer ift. kreativ modellfotografering; noe de tre modellene Alexander Dybing, Mari Jensen og Mia Elise Heum bokstavelig talt fikk merke på kroppen...

Foto: Anne-Lise Stangenes





Det er fullt ut forståelig at den sprudlende sørlandsjenta - som arbeider ved medieskolerne i Viborg i Danmark, får svært gode plasseringer i bl.a. Norges Fotografforbunds årlige konkurranse; "Årets Fotograf" m.fl. I 2011 mottok Ragne fotografforbundets høyeste utmerkelse; "Gull med krans", som tildeles fotografer som gjennom flere års innsats har oppnådd minst 100 poeng i denne konkurransen. Gjennom den 10 timer lange workshopen fikk vi nemlig både høre og se noe om hvordan Ragne jobber når hun fotograferer, og da er svært lite overlatt til tilfeldighetene. Her er både den tekniske, så vel som den kreative siden dekket til fulle. I kombinasjon med hardt arbeid, godt humør, evnen til å glede og la seg glede, og til å få frem et underliggende budskap i bildene  sine- når Ragne ut til de aller, aller fleste.


Ragne har utstyret og rekvisittene klare; enten rekvisittene er hentet fra hennes eget "skattkammer"; laget og samlet gjennom mange år, eller at hun har funnet noe ståltråd, bølgepapp e.l., som er tryllet om til en vakker kjole på kort tid - verdig en prinsesse på ball. Mitt inntrykk er at uansett hva Ragne, eller hennes assistent; Anette, tar i - gir det resultater - og gode resultater! Selvfølgelig kan hun "bomme" hun også, men med innsats og stå-på-vilje, blir "bommerter" til erfaring og nyvunnen læring, og et enda bedre resultat neste gang! Under vår workshop med Ragne, hadde hun med seg alt fra silkeroser til bordbrikker, fra strutteskjørt til plastslanger og fargerike stoffer, som vi kunne ikle modellene. Et råd Ragne ga oss underveis var at gaffatape og ståltråd bør være fast tilbehør i veska under fotoshoot - noe jeg selvfølgelig har gått til innkjøp av etter kurset.





Klikk for å spille av videoen om Ragne - produsert av Peter Garvold:










Også når det gjelder lyssetting er Ragne svært dyktig, og en del av workshopen dreide seg nettopp om dette. Med lommelykter lyssatte vi små skulpturer som Ragne hadde med seg, og på den måten fikk vi et innblikk i hvordan lysbruk virker inn på en modells ansikt ift. lys og skygge. Lyssetting var også en del av selve fotograferingen etter lunsj, der deltakere som ikke selv hadde med seg lys, kunne låne det av henne. En lærerik del av dagen, om enn jeg kun brukte den innebygde blitzen noen få ganger denne gang.


Ragne driver også med teknikken; "å male med lys"; noe som ses både i videoen over, og i videoen under av Kristian Regel Poulsen, Søren Bech og Simon Erdmann (på engelsk). Dette kom vi ikke veldig mye inn på denne dagen, men noen tips - det fikk vi.















Under selve fotograferingen ble alle deltakerne plassert i grupper på 6 - 7 personer, der hver gruppe fikk jobbe med en modell. Min gruppe var så heldige å i hovedsak arbeide med Alexander Dybing, som uttalte: "Jeg gjør hva dere vil", noe Lars Albert også poengterte på denne måten; "Alexander tenker ikke på sin egen sikkerhet under fotoshoot, så det må dere gjøre". Etter hvert som vi jobbet med Alexander, ble også vi varmere i trøya - bokstavelig talt. Det ble enklere å angi for modellen hva vi ønsket av ham etter hvert, og dersom vi hadde jobbet med ham i ytterligere noen timer - ville vi nok tødd enda mer opp. ;-) Ting tar tid!


Ca. den siste halve timen byttet vi modeller, og vår gruppe jobbet da med Mari Jensen (se foto lenger nede på siden). Gjennom dette byttet fikk gruppa vår forsøkt oss med både maskuline fotos, og de mer feminine, noe som var veldig artig. Mari var svært god til å bruke mimikken i ansiktet, og særlig øyne og munn, til å gi oss ulike uttrykk - så denne jenta kan garantert brukes ift. mange ulike "rollefigurer" innen modellfotografering.






"Two in action"
Modeller: Alexander Dybing og Helene S.
Foto: Anne-Lise Stangenes


Hardt arbeid på workshopen.
Modeller: Alexander Dybing, og Vidar Hoel (m/kamera)
Foto: Anne-Lise Stangenes





På slutten av dagen leverte alle deltakerne inn 3 av sine bilder utfra det vi så på displayet på kameraene våre. Det var jo selvfølgelig "en sjanse å ta" ift. hvordan fotografiene faktisk så ut - ubehandla, men det så da ut til å gå greit for alle sammen! :-) Ragne ga positiv, konstruktiv bildekritikk til absolutt alle bilder, og la til gode råd for etterbehandlingen av bildene i ettertid. Deltakerne kunne også komme med egne innspill, så det hele var svært givende og lærerikt! Noe å ta med seg videre dette også!






Modell: Alexander Dybing. Foto: Anne-Lise Stangenes




Modell: Mari Jensen. Foto: Anne-Lise Stangenes







I etterkant av Workshopen med Ragne, sitter jeg personlig igjen med mye lærdom som jeg tenker å jobbe videre med. Samtidig som jeg er med på gruppesiden for deltakerne på Facebook - der jeg kan se hva de andre har fått til, har jeg begynt å lage mitt eget rekvisittlager utfra inspirerte tanker fulle av mulige og kanskje også umulige ideer (?). Sammen med min samboer, og ei venninne, har jeg allerede saumfart flere gjenbruksbutikker etter rimelig utstyr, og vi har vært innom hobbybutikker o.l. for å se etter utstyr som ikke kveler bankkontoen. De mange brukt- og loppemarkedene som er å finne på Agder og andre steder hvor en ferdes, kan gi spennende tilskudd på samme måte.




Bildet herfra

 


Jeg har også begynt å lese boka "Se her" av Rudi Hass - som bl.a. Ragne har illustrert med mange fotografier; og som jeg kjøpte under workshopen (på dansk). Foreløpig gjør jeg et dypdykk i første kapittel, som også Ragne var innom på workshopen, og det er utrolig interessant og inspirerende lesning! Jeg vil virkelig anbefale boka på det sterkeste! Under kan du se en videoomtale av den, laget av Jakob Kjøller:










Om du ønsker "å ta en ytterligere titt i boka", kan du klikke HER for en 46-siders online PDF - som du kan bla i (klikk oppe i høyre hjørne) :-) og du kan sjekke ut priser på den innholdsrike boken HER (danske bokpriser).


I tillegg ser jeg at det kan være en fordel å kunne bruke Photoshop i enda større grad. Det jeg gjør i etterarbeidet med mine bilder er foreløpig kun "det aller mest elementære" som f.eks. å fremheve det som allerede finnes der. Å kunne jobbe ytterligere med bildene mine i redigeringsprogrammet, kan gi uante muligheter, så jeg tror jeg må snuse litt mer på det også!



- JA, JEG BLE INSPIRERT AV BÅDE RAGNE, DE ANDRE DELTAKERNE, OG MODELLENE

- JA, JEG DELTAR GJERNE PÅ FLERE WORKSHOPS MED RAGNE K. SIGMOND SOM KURSHOLDER HVIS DET PASSER


Ragnes webside



VI SES! ;-)

 

3 kommentarer:

  1. Veldig enig med deg. Kjempeworkshop. Særlig er det spennende å "se på nytt" enten det gjelder rekvistter, modeller, "kulisser", lys eller hva det må være. Jeg liker veldig godt portrettet du har over her av Mari. Der har du virkelig sett lyset.

    SvarSlett
  2. Flott reportasje og resultat, Anne-Lise !

    SvarSlett
  3. Very interesting shots...I would love to take these as well! very creative...

    SvarSlett