tirsdag 22. mars 2016

Hepatica - den hvite

Hepatica -  hvit 
Foto: Anne-Lise Stangenes

Hvit og blå
Foto: Anne-Lise StangenesDen giftige blåveisen (Hepatica), hvis leverformede blad tidligere ble anvendt til medisinsk bruk ved behandling av lever- og galleblæresykdommer, tilhører soleiefamilien. I norden kalles den blåveis, blåsymre, blåsippe og blå anemone. I særs kalkholdig jord som løvholdig skogsjord, leirjord eller sandjord trives den godt, og planten kan bli flere hundre år. Mens navnet tilsier en blå blomst, stemmer ikke det med realiteten. Den kan like gjerne være blåfiolett, rosa eller hvit, og enkelte hvite blåveiser kan ha rosa pollenbærere. 

I eldre tider mente man at særlig barn burde spise blåveis om våren, for da unngikk de å bli bitt av orm gjennom sommerhalvåret... 

Hos "Hagegal" kan du lese mer om de ulike artene av Hepatica; vårblomsten som strekker seg mot lyset så snart snøen smelter. Også på "Moseplassen" finner du mye god informasjon.


Tett på den blå - HER

Den blå - ulike uttrykk - HER
Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

8 kommentarer:

 1. Så skjønne en blomst i hvitt og blått. Fine detaljer, spennende. Takk for info. Mye her jeg ikke visste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blåveisen er vakker - også som hvit, det er jeg enig med deg i, Anne. Tusen takk for at du tasset innom. Jeg synes det kan være kjekt å ha med noen fakta om det jeg fotograferer innimellom. Både som fortellende tekst, men også for selv å lære mer om naturen. :-)

   Slett
 2. Her var det mye jeg ikke visste om Blåveisen.
  Annerledes og spennende og flotte bilder!
  Tror ikke jeg har sett en hvit blåveis.

  Har begynt å følge deg og lagt deg til på en av mine blogger. Ser at du som jeg også bruker Olympus.

  :-) Knut

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for at du liker det du ser så godt at du følger meg via en av dine blogger. Ja, denne hvite er også vakker, Knut! Det er spennende nå å følge det nye livet som spirer frem overalt utover våren. PS: Var innom og tok en titt på dine sider også. Mye vakkert! Følger deg også!

   Olympus er bra :-) Har brukt det i mange år nå.

   Slett
 3. Her har det skjedd ingenting så langt , ellers er jeg blind :-) Nydelige bilder Anne- Lise :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Men nå har det skjedd en hel haug, for nå har det gått ei tid siden du var innom og la igjen noen ord! Tusen takk for dine stadige besøk! Jeg setter pris på dem! Takk for kommentar! :-)

   Slett
 4. Svar
  1. Thanks a lot, Anne! :-)

   Slett