søndag 2. desember 2012

Markedstider...

Fra julemarkedet på Vest-Agder Fylkesmuseum 1. desember -12
Foto: Anne-Lise Stangenes
 
Nu i disse julemarkedstider.... Mørke ettermiddager, snø i lufta, kuldegrader og desember. Over hele landet popper de frem, disse folksomme stedene med små boder, røde, grønne farger, og glitter i gull og i sølv. Heimestrikka votter, luer, gensere, heimelaga syltetøy, heimebakst, heimesnekra pyntegjenstander... Det er som om heile det norske folk igjen gjenoppstår med sine heimelagde snekkerier fra kjellere og snikkarboder gjennom året som har gått, og nå... Etter så mange måneder, kan en jo forsøke å selge noe av det en har laget. Kanskje spe på julelønna med litt ekstra pæng, eller noen kroner til nyinvesteringer slik at det også til neste julemarked kan være mulig å selge noe av det egenproduserte... Bruk og kast-samfunnet vi har hørt så mye om de senere ti-åra. Er det slik at trenden er i ferd med å snu? Det er "in" med gjenbruk - er det også igjen "in" med heimesnekra klær og gjenstander til heimen? Hm... Kanskje - kanskje ikke. Det er åkke som skikkelig koselig å gå omkring blant alle disse juleglade menneskene, se flammekasteren begeistre de små, skryte uhemma av en gutt på stylter, beundre de små jentene i heimelaga bunader, og kjenne lukta og smaken av varme sveler, gløgg og pepperkaker....

GOD 1. ADVENT!


Fra markedsbodene
Foto: Anne-Lise Stangenes

Frelsesarmeens julegryte er på plass
Foto: Anne-Lise Stangenes

Flammekasteren begeistrer
Foto: Anne-Lise Stangenes
 
 

3 kommentarer:

  1. Kjenner stemningen og atmosfæren gjennom beskrivelse og bilder! Og GLEDER meg til å oppleve julemarked på Island sammen ned deg mi søster!

    SvarSlett
  2. Flotte og stemningsfulle bilder. Spesielt det første! Nydelig.

    SvarSlett
  3. Mye god julestemning her. Artig uttrykksform du har valgt. God serie. Ble ingen tur til folkemuseumet på meg i år, og kjenner jeg savner litt den stemnigen som kom frem der.

    SvarSlett