lørdag 26. mars 2011

Ferie i ferien

Reykjavik 3. mars 2011. Foto: Anne-Lise Stangenes

Til sommeren blir Reykjavik på Island min base i 46 dager; 6 uker og 3 dager. Timer og minutter har jeg ikke kontroll over... ;-) Det kan jo du regne ut for meg...! :-)Klikk foto for større format


Jeg har leid et lite og koselig krypinn i hovedstaden under hele oppholdet, i ei rolig gate midt i sentrum. Herfra vil jeg nyte det pulserende livet blant byens ca. 200 000 innbyggere, reise ut på dagsturer og flerdagsturer, og akkurat i disse dager er jeg i gang med å planlegge en lengre ferie i ferien.

Dette blir min ørtende tur til øya nordvest. Landet som aldri blir helt ferdig skapt. Landets plassering på de eurasiatiske- og nordamerikanske kontinentalplatene gjør sitt til at landet stadig endres. Hele to cm pr. år strekker kontinentalplatene seg fra hverandre, noe som gjør at du gjennom det meste av landet tydelig kan se disse sprekkene. I Thingvellir, der det første Alltinget på Island ble stiftet og holdt, kan du til og med gå nede i selve sprekken. Jordskjelv og vulkanutbrudd er andre, tydelige tegn på beliggenheten, og hvem husker ikke hvordan asken fra vulkanutbruddene i Fimmvörðuháls  20. mars og Eyjafjallajökull fra 14. april 2010 skapte problemer i luftrommet over store deler av Europa?

Jeg har allerede vært så heldig at jeg har fått oppleve noe av "The Country of Fire and Ice" allerede! Likevel er det mange steder jeg ennå ikke har sett, og det er mange steder jeg gjerne vil se igjen og igjen. De raske og drastiske skiftene i været fører til endringer i både naturen og lyset, stemningen og ens eget indre landskap. Å ha mulighet til å både se og fotografere de samme stedene til ulike årstider, til ulike tider på døgnet og i ulikt vær.... Har du først fått teften av det, så oppsøker du det igjen og igjen. I alle fall gjør jeg det. Julinatt. Foto: Anne-Lise Stangenes
Til sommeren ønsker jeg å både se steder der jeg har vært tidligere flere ganger, og jeg ønsker å oppleve og se steder der jeg aldri før har vært. Enkelte steder ønsker jeg å være over flere dager, mens jeg kun drar forbi andre steder igjen. Dersom alt skal utforskes behøves enda mer tid, enda flere ressurser, over flere år. Det har jeg dessverre ikke mulighet til, så det blir noen drypp nå og noen drypp da.

Ved Reynisdrangar - *Vik i Myrdal. Foto: Anne-Lise Stangenes
Foreløpige planer for rundreisa mi til sommeren innebærer; Reykjavik - Flatey - Isafjordur - Akureyri - Husavik - Egilsstadir - Faskrudsfjordur - Höfn - *Vik - Reykjavik. Det er på disse stedene jeg tenker å bruke noe mer tid (base for utflukter rundt i områdene); og overnatte en til fire netter.

Jeg er i disse dager i ferd meg å sjekke ut mulige overnattingssteder, og om det er ledig. Allerede nå har enkelte steder begynt å bli fullbooka ift. de datoene jeg tenker å komme til stedet, så det er lurt å være tidlig ute. Foreløpig holder jeg på å korrespondere ift. et sted på øya Flatey. Det er ei lita øy mellom Stykkisholmur og Brjànslækur på vestkysten, og er et sted jeg ikke har vært før. Øya er et naturreservat, ser vidunderlig ut, og er et yndet sted for fuglefotografer. På øya tenker jeg å være minst to, kanskje tre netter?Lånt fra www.mappery.com  Min tenkte reiserute er inntegna med blått, og mine tenkte baser - blå sirkler.Du lurer kanskje på hvordan jeg skal komme meg rundt omkring på "ferien i ferien"? Jeg har kjøpt et busspass som kan brukes i to måneder, og som dekker områdene jeg tenker å reise til og forbi. Busspasset kalles "Full Circle & Westfjords busspass", og du kan lese mer om det HER. Akkurat dette kortet koster 51000 ISK; ca. 2500,- (pr. dagens valutakurser), og da kan du kjøre så mye buss du bare ønsker rundt hele Island. Kjekt for meg som aldri har tatt førerkort, som ønsker fleksibilitet ift. å kunne "hoppe av og hoppe på", og som ved å bruke dette, både kan utvide turen eller gjøre den kortere. Det siste vil nok ikke skje, heller motsatt ;-)

Det er enkelte steder dette kortet ikke dekker; og da må du benytte andre busselskap. Det vil f.eks. skje når jeg tenker å reise fra Akureyri til Husavik i nord, og fra Egilsstadir - Faskrudsfjordur i øst. Grunnen til at jeg ønsker å "gå ut av ruta" og besøke disse stedene, er fordi jeg gjerne vil ha med meg hvalsafari fra Husavik, og muligens også en båttur til ei øy med den største lundefuglpopulasjonen omkring Island. Videre vil jeg gjerne besøke stedet der jeg har aner fra;  Faskrudsfjordur i øst.

Kostbart? Å være på Island såpass lenge vil selvfølgelig koste en del. Jeg ser likevel at dette på flere måter blir som "å være hjemme". Det blir ikke som en to - tre ukers tur da jeg f.eks. spiser de fleste måltider ute på restaurant, siden jeg har min egen bopel store deler av oppholdet. Jeg skal jo være der i over seks uker...

Videre er et busspass en rimelig måte å reise omkring på, og det finnes overnattingsmuligheter underveis i mange, ulike prisklasser. Slik jeg har erfart det, gjelder det å være tidlig ute for å få tak i ledige rom på hoteller og gjestehus (i alle fall dersom du vil få "bosted" på de rimeligere stedene), og der er frokosten inkludert. Vi nordmenn er vant til å ta med oss niste på tur, så å smøre niste fra hotellfrokosten er lurt.

Med tanke på overnattingssteder så finnes det også mange hostels omkring på Island, og disse er det billigste alternativet for overnatting, dersom du ikke ønsker å bruke telt på en campingplass, eller ute i naturen der det er lov å campe. Jeg har i utgangspunktet ikke tenkt å bruke hostelsene, men dersom det ikke er ledig andre steder, er det et greit alternativ. Bare det er rent, er ikke overnattingsstedet der jeg tilbringer mer enn nattetimene likevel. Det behøver ikke koste allverdens, nettopp fordi det ikke behøver å være fem-stjerners.

Vel, bare en liten og foreløpig tilstandsrapport rundt mine tanker om sommeren på sagaøya, og om veien som blir til mens man går...
Foto: Anne-Lise Stangenes


Kanskje akkurat DU sitter på noen verdifulle tips som er verdt å ta med seg på rundturen, eller tips ift. andre ting som gjelder Island? Kommentarer tas imot med takk! :-)

5 kommentarer:

 1. Så gjennomførte bilder. Flott lesning også
  God lørdagskveld
  mvh
  Håvard

  SvarSlett
 2. Det virker til å være et særdeles spennende ferieprosjekt, Anne-Lise, og noe eg skulle ønske å gjøre selv en gang.
  Ønsker deg lykke til, og god tur!
  Mvh Inger Anne

  SvarSlett
 3. I 2002 var jeg på nordisk lærerkurs i kunst og håndverk på Skogar syd i Island. Der var det utrolig flott. Jeg har ingen digitale foto fra den gang, men her er en lenke jeg fant fra stedet:http://tommyimages.com/Stock_Photos/Scandinavia/Iceland/Waterfalls/slides/Iceland_04_E_2_10-Skogafoss_Waterfall.html
  Utrolig flott land!
  Magne

  SvarSlett
 4. Det blir spennende, utrolig at du har mulighet for det. Stå på du også, fint å følge med på Islandsturen din.
  Mvh Eli

  SvarSlett
 5. så bra fortelling og så flotte bilder! Island frister nå enda mer!

  SvarSlett