søndag 13. november 2016

Skulpturer av is i Kaldvellelva

Foto: Anne-Lise Stangenes

I dag var jeg sammen med en super gjeng fra BioFoto Sørlandet ved Kaldvellelva her i Lillesand. I takt med at temperaturen igjen har steget den siste uka, var det kun et ørlite håp om is i elva. Lykken var derfor ekstra stor da vi oppdaget noe is her og der . . .


søndag 6. november 2016

Småfugler i hagen

Stillitsen var tydelig nysgjerrig der den satt på toppen av fuglematerstativet. 
Foto: Anne-Lise Stangenes
Det er både fint å vite at en hjelper fuglene
med mat, og en stor glede å se dem - rett
utenfor huset i hagen.
Foto: Anne-Lise Stangenes




Denne helga kom vinterens første snøfall på Sørlandet. Småfuglene var tydelig på søken etter mat, og gjennom vinteren vil de alltid finne mange godsaker her i hagen. Stativet ble kjøpt på Plantasjen for en tid tilbake. Like ved står ei stor gran, og her er flere busker og trær som de kan gjemme seg i - rett ved siden av. En behøver ikke dra langt avsted for å kunne glede seg over fjærkledde venner...



Dersom du ønsker å lage fuglemat selv, kan du få tips på denne siden







søndag 30. oktober 2016

søndag 23. oktober 2016

Oransje vinnere i Månedens Foto

1. plass - Månedens Foto - BioFoto Sørlandet - oktober 2016 - tema: oransje
Foto: Anne-Lise Stangenes
I oktober var temaet for fotokonkurransen hos BioFoto Sørlandet "Oransje". Jeg vurderte flere alternativer før jeg sendte inn mitt bidrag. Siden jeg var bortreist akkurat under selve medlemsmøtet der juryeringen fant sted, hadde jeg ikke den ringeste anelse om hvordan mitt bilde hadde nådd frem til juryen. Stor var derfor gleden da jeg fikk en e-post fra leder, Annette W. Høyland, om at jeg hadde vunnet "Månedens Foto". Gratulerer også til Beate, Hilde, Torstein og Brit med øvrige plasseringer! 

Nedenfor kan du se øvrige vinnere i faksimilen fra Fædrelandsvennen 22.10.16, og klikker du HER, finner du alle deltakende fotografier i oktoberkonkurransen. 

Faksimile fvn 22.10.16


søndag 9. oktober 2016

Høst i Helsinkis gater

Foto: A-LS




Fem deilige og friske høstdager i Finlands hovedstad, Helsinki. Tiden går fort. En by full av muligheter både hva design, shopping, mat, og opplevelser angår. Hvert hjørne byr på nye eventyr, for hva finnes rundt neste sving? Fantastisk arkitektur, vakre kirker, trikkeskinner og bylarm. God mat, god kaffe, og ikke minst - mye natur i selve byen. Hovedstaden er full av grønne områder, og selv vernet natur er å finne innenfor bygrensen. På denne, min første reise til Finland, var jeg så heldig å få oppleve høst i Helsinkis gater... 

Alle foto: Anne-Lise Stangenes




lørdag 8. oktober 2016

"60 Chicks - Wild Pics" i Finland

Fra "60 Chicks - Wild Pics" - et samarbeide mellom BioFoto Finland, Sverige og Norge, med 60 kvinnelige utstillere.
Foto: A-LS


Haltia ligger ca. 45 min. fra
Helsinki. En liten togreise
og en kjapp biltur unna.
Foto: A-LS

Om jeg kunne klart å formidle utstillingen "60 Chicks - Wild Pics" slik den virkelig er, så ville jeg selvfølgelig gjort det. Det klarer jeg dessverre ikke! 

Jeg så utstillingen da den var på Norsk NaturFotoFestival på Ski i mars i år (min omtale), og jeg så fotografier og leste omtaler fra da den ble vist i Sverige i februar. Jeg har også sett bilder av utstillingen slik den nå er på Haltia - Finlands naturcentrum. Derfor trodde jeg at jeg visste hva jeg gikk til. Så feil jeg tok! 

Gjennom noen skarve mobilbilder, som absolutt ikke yter utstillingen rettferdighet, vil jeg forsøke å formidle noen av mine inntrykk... 

Omtalen av utstillingen på Haltias egen webside HER


søndag 28. august 2016

Kaldvellelva øst i Lillesand

Elva som både kalles Stigselva, Stikselva, Kaldvella og Grimelva, er en del av Stigselvvassdraget. Den går fra Østre Grimevann med utløp til Kaldvellfjorden ved riksvei 420 (tidl. E-18) øst i Lillesand. Tidligere var det et eget, lite samfunn her - med både tresliperi, papirfabrikk, og butikk/landhandel. Vassdraget var også preget av tømmerfløting. Papirfabrikken brant ned, tømmerfløtinga stanset opp, og tresliperiet ble nedlagt. I dag er området populært som turområde med flotte, tilrettelagte stier; også for barnevogntrillere og rullestolbrukere.

Foto: Anne-Lise Stangenes


Speiling ved demningen
Foto: Anne-Lise Stangenes
I strålende solskinn var det deilig å vandre oppover langs vestre bredd av Kaldvellelva. Jeg startet like før den nedbrente papirfabrikken - ved fossen der, og vandret videre oppover langs bredden. Selve elva preges av flere fossefall, roligere, mer utvidede områder, og strie elvefar. Med både kamera, termos og niste i sekken, kom jeg ikke veldig langt... Ingen overraskelse overhodet. I lange stunder av gangen satt jeg bare der, lot naturlydene omfavne meg og bare var... 

Det beste i livet er gratis! 


Tekst/foto: Anne-Lise Stangenes

søndag 14. august 2016

Fotomuseet / Ljósmyndasafn i Reykjavik

Ljósmyndasafn ligger i øverste etasje downtown i Reykjavik. 
Foto: Anne-Lise Stangenes

Når jeg er på Island, forsøker jeg alltid å få tid til å gå innom flere av de ulike galleriene, museene og de mange nisjebutikkene med ulik kunst. Fotomuseet i Reykjavik er som oftest alltid inspirerende, og ofte fortelles historier gjennom fotoutstillingene; så også denne gang. 

Jeg kan selvfølgelig ikke avfotografere andres arbeid, og derfor forsøker jeg å skape min egen vri på det jeg opplever når jeg er der.


Alle foto: Anne-Lise Stangenes


torsdag 4. august 2016

Vannløperne


Foto: Anne-Lise Stangenes


Foto: Anne-Lise Stangenes


De 8 artene av vannløpere i Norge lever på overflatehinnen - oftest på svært stille vann. De er rovdyr, men også åtselsetere. Å studere vannløperens ofte svært raske bevegelser på vannflaten, er veldig fascinerende. Det er som den iler bortover med fienden i hælene... Som jeger er den veldig effektiv. Med de noe kortere forbeina står den på lur, griper byttet, og sakte men sikkert suger den kroppsvæsken ut av dyret. En langsom, og kanskje pinefull død... 




Hvis du lurer på hvordan vannløperne holder seg flytende, og klarer å bevege seg på vannflaten, kan du få en mulig forklaring gjennom Illustrert Vitenskap HER.


   

mandag 1. august 2016

Brun øyenstikker (Aeshna grandis)



Aeshna grandis (hunn) med tydelige, gule tegninger på siden
Foto: Anne-Lise Stangenes


Foto: Anne-Lise Stangenes
Jeg var så heldig å stifte bekjentskap med en brun øyenstikker (hunn) en halvtimes tid. Den satt og hvilte nær toppen av en blomstrende brennesle, med bjørnebærbusker tett ved. Om den hadde vært "i farta", ville det vært mye mer utfordrende å få akkurat disse bildene...

For å kvadruppelsjekke om arten jeg mente dette var, var den riktige, brukte jeg Google til søk på bilder i tillegg til artsobservasjoner/artsdatabanken. Utfra det jeg kan se er det ingen tvil om at aeshna grandis eller brun øyenstikker er riktig, så nå er artsdatabanken en rapport rikere. 

Tekst/Foto: Anne-Lise Stangenes



Intrikat vingemønster
Foto: Anne-Lise Stangenes

Flue


Med ca. 3000 arter i Norge i 81 familier, skal jeg absolutt ikke begi meg utpå noen artsbestemmelse av denne flua, som jeg kom over på ei eng her om dagen... (Om fluer på Wikipedia)

Foto: Anne-Lise Stangenes



Æsops fabel
"Høyvogna skranglet bortover veien, og støvet fra hjulene og hestehovene stod som ei svær sky etter den. Oppå lasset satt ei lita flue. "Se, alt det støvet jeg lager", jublet hun".

lørdag 30. juli 2016

4 minutter - 12 bilder


Visste du at en engelsk hagesnegle kalt "Archie" har Guinness rekorden som raskeste snegle ever? Den kravlet hele 33 cm på 2 min. og 9 sek. Rekorden er fra 1998.


01. kl. 15.22
Foto: Anne-Lise Stangenes



Det er jo ellers en kjent sak at snegler ikke er av den raskeste sorten. I tillegg "bærer den tungt". Den kan trekke 10 ganger sin egen vekt når den kravler loddrett oppover, og 50 ganger sin egen vekt når den kravler vannrett. Nettopp derfor fikk jeg den ideen å følge med på hva ei enkelt snegle fikk gjort gjennom ca. 4 minutter - foreviga gjennom 12 bilder...

Fascinerende...



Foto: Anne-Lise Stangenes






mandag 11. juli 2016

Den svartelista lupinen

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes
Lupinen ble, så langt jeg har funnet ut, innført til Norge som sandbinder ifm. utbygging av jernbanen - i første omgang sørover fra Stavanger. Disse var jærlupinen (Lupinus perennis) og sandlupinen (Lupinus nootkatensis). I tillegg finnes hagelupinen (Lupinus polyphyllus) og ytterligere flere arter her i landet. På verdensbasis finnes omlag 200 arter av den. Pga. at den binder nitrogen til jorda, er den også en jordforbedrer. 

Lupinen finnes i mange farger, bl.a. blå, lilla, rosa, hvit og rød. 


Foto: Anne-Lise Stangenes

Siden innførselen har lupinen spredd seg ukontrollert. Den fortrenger med enkelhet andre arter, og ble derfor svartelista allerede i 2007. I 2012 ble den oppført på svartelista som SE = Svært høy risiko. Dvs. at lupinen har en negativ økologisk påvirkning ved fortrengning av stedegne arter med høyt invasjonspotensiale. 


KLIKK HER for flere fotografier




Hvit nøkkerose

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

Hvit nøkkerose, også kalt vannlilje, er myteomspunnet. Som landets største blomst; inntil 20 cm i diameter, kan den ses i næringsrike innsjøer, dammer, tjern, elver og kanaler med forholdsvis stille vann fra sør til langt nord. I eldre tider mente man at vettene gjemte seg under de hovformede bladene som hviler på vannflaten, og at man kunne høre strengespill fra "nøkkerosevann" i stille nattetimer... Barn ble advart mot å plukke nøkkerosene fordi selveste nøkken kunne dukke opp og dra dem ned i dypet av tjernet... Kanskje det var noe av inspirasjonskilden til Theodor Kittelsens "Nøkken" fra 1904... 

Klikk for flere bilder


lørdag 9. juli 2016

torsdag 7. juli 2016

Bare ei tege...


Foto: Anne-Lise Stangenes



Bærtegen (Dolycoris baccarum) er den vanligste tegen i Norge sør for Nordland. Kalles også "stinktege" og "bærfis". Blir ca. 11-12 mm lang, ganske flat og beveger seg sent. 

mandag 4. juli 2016

Blomsterflua

Foto: Anne-Lise Stangenes

Blomsterfluer (Syrphidae) er ganske enkle å fotografere; de kalles ikke for svevefluer uten grunn. I full fart flyr den med målet i sikte. Stanser opp, svever litt, flyr litt nærmere, stanser opp og svever igjen, flyr bort til målet, stanser opp, og lander dersom den finner det den søker... 

I Norge er det registrert ca. 318 arter av blomsterflua. (mer info)

Ung bløtvinge eller en kortvinge?

Foto: Anne-Lise Stangenes
Foto: Anne-Lise Stangenes

Jeg fant denne oransjerøde krabaten vandrende omkring på ei blåklokke, og blåklokka er ikke stor, så det sier noe om størrelsen på insektet. 

Insektet kan ligne en rødgul bløtvinge; også kalt prestebille - hvis dekkvinger ennå ikke er helt fremvokst (Info)

men sikker var jeg ikke... 

Derfor spurte jeg en god venn som svarte: "mulig en kortvinge i familien Megarthrus eller Omalium", og ja, det kan Bjørn Vidar absolutt ha rett i. Det kan ligne! 

Tusen takk, Mr. Olsson! (info M og O)






Foto: Anne-Lise Stangenes



lørdag 2. juli 2016

Akkurat passe!

Foto: Anne-Lise Stangenes






Foto: Anne-Lise Stangenes
Mauren
Liten?
Jeg?
Langt ifra.
Jeg er akkurat stor nok.
Fyller meg selv helt
på langs og på tvers
fra øverst til nederst.
Er du større enn deg selv
kanskje?

~ Inger Hagerup ~ (1905 - 1985)




Se gjerne "Løvetannens bønn" også...

lørdag 11. juni 2016

Utsikten hjemmefra - mai 2016

Mai var full av farger. Ofte var solnedgangen rosa, eller havet speilet den kraftige blå himmelen. Noe tåke og regn, men for det meste en solfylt måned.

10. mai 2016
Foto: Anne-Lise Stangenes

fredag 6. mai 2016

Grønn vår

Under medlemsmøtet i BioFoto Sørlandet tirsdag 3. mai deltok jeg i Månedens Fotokonkurranse der temaet var "Grønn vår". I min tankeverden fant jeg tre alternative måter å tolke temaet på; 1. som en grønn vår; altså der det var mye, og kanskje bare vårgrønt i bildet, 2. todelt; grønn og vår - altså noe grønt og samtidig også andre elementer som er typiske for våren, og 3. en mer underliggende betydning av ordene grønn og vår av typen "ny"; noe nytt i emning? Jeg valgte til slutt å sende inn et bilde som jeg selv synes var en kombinasjon av alle de tre mulige tolkningene mine - se bildet nedenfor. Hvordan det gikk vet jeg ikke enda, men det var et spennende og utfordrende tema å finne ut av.


Foto: Anne-Lise Stangenes




Oppdatering 21. mai: Jeg endte på 3. plass med mitt bidrag til konkurransen i mai i BFS med bildet over. Øvrige deltakerbilder kan du se ved å klikke HER



torsdag 5. mai 2016

Utsikten hjemmefra - april 2016



"In the spring, I have counted 136 different kind of weather inside of 24 hours". 

~ Mark Twain ~



7. april 2016
Foto: Anne-Lise Stangenes

mandag 4. april 2016

Utsikten hjemmefra - mars 2016


Været i mars varierte veldig. Vi fikk det meste; snø, regn, havtåke, tåke, solskinn og vårligere stemninger. Utsikten hjemmefra er i utgangspunktet den samme, men likevel veldig forskjellig... 



3. mars 2016
Foto: Anne-Lise Stangenes

fredag 25. mars 2016

Hepatica - den blå

Har jobbet frem forskjellige uttrykk i disse blåveisbildene. Alle fotografiene er tatt med tele (50-200mm), ulike kamerainnstillinger og ulik bruk av lyset. Bildene er deretter behandlet i Photoshop CS5.


Beskjært til kvadrat, oppskarpet, justert i curves, og fargene er dratt kraftig ned. Ønsket et rolig uttrykk.
Foto: Anne-Lise Stangenes



mandag 21. mars 2016

NNFF 2016 - noen subjektive inntrykk

"Skogens byggmester og fotografen selv,
fra utstillingen "60 chicks - Wild pics" av BioFoto Norden"

Foto: Anne-Lise Stangens



For tredje året har jeg vært på Norsk NaturFotoFestival (NNFF) på Ski. Når festivalen finner sted, da er det vår! Et flott treffsted for oss som er interesserte i natur-, film-, og naturfotografering. Det er skikkelig moro å være mange natur-, og fotofolk samla på et sted. Vi var vel 20 - 25 stk bare fra Sørlandet, og flere hundre fra BioFoto. Det å møtes utenfor medlemsmøter i BFS (BioFoto Sørlandet) og på turer,  gir felles inspirasjon og vi blir kjent med hverandre også på andre områder. 



torsdag 3. mars 2016

Utsikten hjemmefra - februar 2015/16

1. februar 2015
Foto: Anne-Lise Stangenes

Jeg har en unik mulighet til "å fange" utsikten fra egen bopel, så hvorfor ikke gjøre det hver eneste måned gjennom et helt år med kamera? Lys og farger endres med årstidene, været og tidene på døgnet. Det begrenser seg noe ift. komposisjons-muligheter, men samtidig gir det meg noen utfordringer å i alle fall forsøke å jobbe med akkurat det. I februar-serien har jeg med et fotografi fra 2015, mens resten er fra i år. 


Alle foto: Anne-Lise Stangenes


søndag 14. februar 2016

Isen

01
Foto: Anne-Lise Stangenes


Den strammer seg, fester grepet, trekker seg sammen, lukker seg omkring, tetter igjen...



Utsikten hjemmefra - Januar 2016

Årets første dag 2016
Foto: Anne-Lise Stangenes


Herfra hvor jeg bor har jeg utsikt mot havet og hyttene som ligger på øya midt i innseilinga til Lillesand. Da er det helt naturlig å forevige det vekslende lyset, været og årstidene med et av mine kameraer i Olympus-familien. Årets januar er historie. Ser at jeg burde tatt enda flere bilder..., men her er i alle fall et lite tilbakeblikk...








fredag 12. februar 2016

Naturfotodagen - Västerås 13. februar 2016




I skrivende stund klargjøres utstillingen "Sixty chicks - Wild pics" i lokalene på AROS Congress Center i Västerås. I morgen åpner vandreutstillingen til 60 kvinnelige naturfotografer fra BioFoto i Norge, Sverige og Finland under Naturfotodagen



Media er på plass. I dagens "Västerås Tidning" får utstillingen god omtale. I kveldens lokale sending på SVT1 kl. 18.30 (Västmanland) kommer et intervju med Heidi Holmlund og Lotta Lund som henger opp utstillingen i Sverige (se nedenfor).


Det er spennende å være en del av denne utstillingen som Heidi Holmlund fra BioFoto Finland tok initiativ til. Sveriges Lotta Lund og Norges Heidi Mellingen grep muligheten for et samarbeide med åpne hender. Kvinnelige medlemmer fra BioFoto i de respektive land meldte sin interesse, og nå har vi kommet så langt at utstillingen åpnes i morgen. Det nordiske samarbeidet er en realitet. Vi er i starten av en eventyrlig reise gjennom våre nordiske land, hvor noe av vår flotte natur er foreviget med kameraet av 60 naturfotograferende damer. 



SVT1 Nyheterna Västmanland 12.02.16 
(filmet fra pc-skjerm - kornet kvalitet)



NOEN INNTRYKK FRA NATURFOTODAGEN
Siden jeg ikke var i Västerås selv, er det artig å lese hvilke inntrykk andre sitter med som var tilstede og så utstillingen under Naturfotodagen. Nedenfor er klikkbare lenker:

UTSTILLERE
Margareta Cortès (utstiller) - inntrykk fra utstillingen
Lotta Lund (BioFoto Sverige) - Naturfotodagen, Västerås


ANDRE BESØKENDE
Håkan Eklund (tidl. leder BioFoto Finland) - Också kvinnor kan naturfoto
Håkan Eklund (tidl. leder BioFoto Finland) - Kvinnor kan succè